tvpatra.gr
17b57ffd88bb0fe0ed584f9b4814e048 no watermark
Δ.ΕΛΛΑΔΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμορφώνοντας την Αυτοδιοίκηση: Δρόμοι προς τη Δημοκρατία και το Μέλλον

Κοινοποίηση

Ενδυναμώνοντας την Αυτοδιοίκηση για ένα Καλύτερο Αύριο

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Απριλίου 2025. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Η παρουσία αυτών των φορέων προσφέρει τη δυνατότητα για αποτελεσματική αλληλεπίδραση και συνεργασία.

Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, δηλώνοντας «Σήμερα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να χαράξουμε τους εθνικούς άξονες του αύριο και αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να τη χάσουμε». Δεσμεύτηκε να δώσει στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση την «ενέργεια» που χρειάζεται, ώστε να επιτύχει τους στόχους της και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ήταν και εισηγητής για την Κωδικοποίηση της Αυτοδιοίκησης, καθόρισε τέσσερις βασικοί άξονες για την αναμόρφωση: α) ξεκάθαρες αρμοδιότητες μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, β) δημιουργία πηγών ιδίων πόρων για τις Περιφέρειες, γ) εκσυγχρονισμός των ελέγχων νομιμότητας και δ) θεσμική θωράκιση των εκλεγμένων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με την ανησυχία για τις ασαφείς αρμοδιότητες, ο κ. Φαρμάκης είπε: «Εμείς στις Περιφέρειες αγαπάμε την ευθύνη αλλά και την επιζητούμε. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να μοιράζεται ή να αποτελεί αντικείμενο αλληλοεπικαλύψεων». Οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες είναι κρίσιμες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

Η χρηματοδότηση είναι επίσης σημαντικό σημείο ανησυχίας για τις Περιφέρειες. Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι η άμεση εξάρτηση από το κράτος περιορίζει την αυτονομία τους και πρότεινε την υιοθέτηση προτάσεων για τη δημιουργία αναθεωρητικών τελών από συγκεκριμένες δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Οι Περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης ώστε να μην εξαρτώνται πλήρως από το κράτος», συμπλήρωσε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση του ελέγχου είναι αποδοτική. ανέφερε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «υπηρεσία μίας στάσης» για τη διευκόλυνση των ελέγχων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών. Για αυτό, προτάθηκε η ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα που θα μπορεί να διασυνδέει τις κεντρικές αρχές με την αυτοδιοίκηση, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία.

Η θεσμική θωράκιση των εκλεγμένων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη σταθερή λειτουργία της αυτοδιοίκησης. «Πρέπει να σταματήσουν οι καταγγελίες χωρίς βάση και η Δικαιοσύνη να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσδιορίζοντας τη σημασία να διασφαλιστεί η ομαλή ροή της δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν αιρετούς.

Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγών στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των τοπικών αρχών. «Η σημασία έγκειται στην ικανότητα της Αυτοδιοίκησης να προσφέρει στους πολίτες και να διευρύνει τη δημοκρατία», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην ουσία της αυτοδιοίκησης και στην ικανότητα των εκλεγμένων να παράγουν έργο που να ανταγωνίζεται τις προσδοκίες των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προανακριτική Επιτροπή για την Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα του ΠΑΣΟΚ

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Νέα Δεδομένα και Προοπτικές για την Εθνική Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας

Ο Υπουργός Πιερρακάκης στο 10ο Φόρουμ Δελφών: Ρεαλιστικός στρατηγικός σχεδιασμός και περιορισμένες επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ