tvpatra.gr
7d20946dca385896ee31af74769b77da
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποχαιρετώντας τον Γιούρι Γκριγκόροβιτς: Ο Θρύλος του Μπαλέτου των Μπολσόι

Κοινοποίηση

Πέθανε ο «Θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Στα 98 του χρόνια, ο σπουδαίος Γιούρι Γκριγκορόβιτς άφησε την τελευταία του πνοή, κλείνοντας έτσι έναν ένδοξο κύκλο στη ζωή του και στην ιστορία του μπαλέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Tass, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο τόπος του αποχαιρετισμού, γεγονός που προσθέτει μία νότα θλίψης και συγκίνησης στους χιλιάδες θαυμαστές του.

Η Καλλιτεχνική Διαδρομή του Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς γεννήθηκε το 1927 στο Λένινγκραντ, γνωστό σήμερα ως Αγία Πετρούπολη. Από νεαρή ηλικία, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ταλέντο στο χορό, σπουδάζοντας στη Χορογραφική Σχολή του Λένινγκραντ. Το 1946 εντάχθηκε στο περίφημο Μπαλέτο Κίροφ ως σολίστ, όπου και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα που θα άφηναν ανεξίτηλο στίγμα στο μπαλέτο.

Η πρώτη του μεγάλη χορογραφία, «Το πέτρινο λουλούδι», παρουσιάστηκε το 1957 και ήταν το σημείο εκκίνησης μιας εκπληκτικής καριέρας. Το 1962 απέκτησε τον τίτλο του μπαλαδόρου στο θίασο, ενώ υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα και ως σολίστ στο θέατρο Maryinsky.

Το 1964, ανέλαβε τη θέση του αρχιχορογράφου στο θρυλικό Μπαλέτο Μπολσόι, όπου παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια. Μερικές από τις πιο εμβληματικές του παραγωγές περιλαμβάνουν «Καρυοθραύστη» (1966), «Σπάρτακο» (1968) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975). Ανανεώνοντας κλασσικά αριστουργήματα, χορογράφησε επίσης τις «Ωραία Κοιμωμένη», «Λίμνη των Κύκνων», και «Δον Κιχώτης», φέρνοντας μία νέα πνοή στον παραδοσιακό χορό.

Η Κληρονομιά του Γκριγκορόβιτς

Η προσφορά του Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο μπαλέτο είναι ανεκτίμητη. Ακολούθησε και καθόρισε μια μοναδική καλλιτεχνική κατεύθυνση που έχει επηρεάσει τις επόμενες γενιές χορευτών και χορογράφων. Το 2009, η καριέρα του επισφραγίσθηκε με το παράσημο της Τιμής, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στον πολιτισμό της Αρμενίας.

Με το θάνατό του, ο κόσμος του μπαλέτου χάνει έναν αληθινό θρύλο, αλλά η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από τα έργα του και τους πολλούς καλλιτέχνες που εμπνεύστηκε από τη δουλειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΕΕ αναστέλλει για 90 ημέρες τα αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ, ανοίγοντας δρόμο για διαπραγματεύσεις

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι Δραστηριότητες Μετά τον Ανασχηματισμό και η Αδυναμία Αποφυγής της Πολιτικής Κρίσης

Διαχείριση Θαλάσσιων Απειλών: Ο Κ. Μητσοτάκης Υπογραμμίζει τη Σημασία της Διεθνούς Συνεργασίας στο ΣΑ του ΟΗΕ