tvpatra.gr
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΑΤΡΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 Δημοτική Αρχή: «Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

Κοινοποίηση

Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος χθες (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και λέγοντας πως «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», κάλεσε τους Δήμους «να απομακρύνουν κατεπειγόντων αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους», μιλώντας για τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, λες και δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες!

Η Κυβέρνηση απεκδύεται των μεγάλων ευθυνών της, πετώντας το «μπαλάκι» για το πολύ σοβαρό ζήτημα της πυροπροστασίας αφενός στους Δήμους και αφετέρου στους ίδιους τους πολίτες και την «ατομική ευθύνη» τους, μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, περνά ακόμα μια αρμοδιότητα στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χρηματοδότηση, ενώ επιχειρεί να μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές στις δημοτικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Πατρέων, για ολόκληρο το χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000€, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700 – 800 χιλιάδες ευρώ, για προληπτικά τεχνικά έργα, σαρζανέτ, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!

Η Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της!

  • Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη, ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή του Ερυμάνθου τις προηγούμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

omada diktiou

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΟΥΜΠΕΙΟ

diktio diktio

Αχαΐα: Στην αναμονή χιλιάδες οικογένειες για τα γιορτινά επιδόματα – Ποιοι τα παίρνουν και πόσα

diktio diktio