Η Γενοκτονία των Ποντίων: Μνήμη και Δικαιοσύνη
Σφαγές, φρικτά βασανιστήρια και εξορίες βίωσαν χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξοντώθηκαν μαζικά από τους Νεότουρκους πριν από έναν αιώνα. Οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από την πείνα, τις κακουχίες και τις ασθένειες. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν βρέθηκαν ξεριζωμένοι και κατασκορπισμένοι στη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα. Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητείται από τη συνολική Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία με επιμονή και αφοσίωση.
Στις 19 Μαΐου 1919, η επιβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου σηματοδότησε την έναρξη της πιο αιματηρής περιόδου της γενοκτονίας. Οι μαζικές σφαγές, τα βασανιστήρια, οι εκτοπίσεις και οι πορείες θανάτου στην Ανατολία είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου να χάσουν τη ζωή τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης των ανείπωτων δοκιμασιών ενός από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε: «Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στις χαμένες ζωές, αλλά και μια κίνηση που συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον. Ο αγώνας μας για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων είναι χρέος και υποχρέωση.»
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι χρέος της χώρας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη και να προχωρήσει στην αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Υπογράμμισε ότι οι Πόντιοι, αν και υπέστησαν τρομακτικές απώλειες, δεν ηττήθηκαν. Αντιθέτως, κράτησαν τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους, ξαναχτίζοντας με υπερηφάνεια τη ζωή τους στην πατρίδα μας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία ενδυνάμωσης των προσπαθειών του κράτους για τη διεθνή αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας. «Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε, «για να προχωρήσει η διεθνής αναγνώριση. Αυτό δεν είναι μόνο εθνικό στοίχημα αλλά αποτελεί και πανανθρώπινο στόχο.»
Τη σημασία της ημέρας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναγνωρίζοντας ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας συνιστά πράξη ιστορικής δικαίωσης και υπευθυνότητας. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ του ΚΚΕ, δήλωσε την υποστήριξη του κόμματός του για τη δίκαιη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Η ημέρα της μνήμης έφερε στο προσκήνιο και τις δηλώσεις άλλων πολιτικών προσώπων, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε 353.000 θύματα και τις διώξεις που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός στα χέρια των Τούρκων.» Η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά τόνισε ότι αυτή η ημέρα θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι πολιτικοί εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι η μνήμη δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ο Δημήτρης Νατσιός την παρομοίασε με το Άουσβιτς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει επείγον ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εκδήλωση στη Βουλή και οι Φωνές της Μνήμης
Η Βουλή τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας με ειδική εκδήλωση, η οποία καθιερώθηκε το 1994. Ο Θανάσης Μπούρας, αντιπρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε πως «η λήθη αναπαράγει τη βαρβαρότητα, ενώ η μνήμη αποτελεί θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης.»
Ο λόγος όλων των ομιλητών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας. Αξιοσημείωτο ήταν το λεπτό σιγής προς τιμήν των 353.000 θυμάτων, καθώς και οι υποσχέσεις για τη συνέχιση του αγώνα για δικαιοσύνη και ιστορική αναγνώριση. Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε ότι η ιστορία και οι μνήμες δεν διαγράφονται ποτέ και ότι χρέος μας είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα ξαναζήσει παρόμοια εγκλήματα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, απόψε το βράδυ, η πρόσοψη της Βουλής θα φωταγωγηθεί με το λογότυπο του γράμματος G, υποδηλώνοντας τη γενοκτονία, ως ένδειξη pένθους για τα θύματα.