tvpatra.gr
Patreas
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΑΤΡΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εισήγηση Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα τους συμβασιούχους, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Κοινοποίηση

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην ομιλία του, κατά τη σημερινή (Τετάρτη 24 Απρίλη) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά, το αποτέλεσμα της κυριαρχίας ενός κοινωνικού συστήματος, που βρίσκεται σε παρακμή και σήψη, όπως και της εναλλαγής κυβερνήσεων, που υπηρετούν αυτό το σύστημα.

Ήρθε στην επιφάνεια η ανεργία και η διαχείρισή της από αυτούς που την δημιουργούν, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με 2μηνα, 4μηνα, προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας 8μήνων, που πριν ήταν 5μηνα.

Αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η ορθότητα του αγώνα μας, για ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Αντίπαλός μας, τα κόμματα και το σύστημα που υπηρετούν, που χρησιμοποιούν την ανεργία ως τρομοκρατία των εργαζομένων.

Οι συμβασιούχοι των 8μήνων, γνώρισαν τη «φροντίδα» των κυβερνήσεων, τόσο ως προς τον χρόνο εργασίας όσο και ως προς την αμοιβή, δικαιώματα που είχαν με την σύμβαση που υπέγραψαν.

Με την λήξη των 8μήνων, ανοίγονταν δύο δρόμοι μπροστά τους. Ο ένας της συσπείρωσης και της ενότητας με τους άλλους άνεργους και τους εργαζόμενους και διεκδίκηση του αιτήματος που ενώνει όλους ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Ο άλλος δρόμος, ήταν αυτός των δικαστηρίων και «ό,τι κερδίσουμε», δρόμος που δεν ενώνει ούτε τις διαφορετικές ομάδες που προσέφυγαν στα δικαστήρια, γιατί γινόταν κατανοητό ότι όσοι περισσότεροι προσέφευγαν, για να γυρίσουν με προσωρινά μέτρα, τόσο περισσότερο αδυνατίζει το επιχείρημα ότι ο Δήμος μπορεί να τους έχει στο δυναμικό του και να βρει χρήματα για την μισθοδοσία τους.

Για να δούμε, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από την επιλογή των δικαστηρίων. Αυτοί που κέρδισαν, ήταν το σύστημα και η κυβέρνηση, γιατί έπαψαν να νιώθουν την πίεσή τους για εργασία, έπαψε η αποκάλυψη του αντεργατικού τους ρόλου, ως προς την ανάγκη εξασφάλισης δουλειάς και αμοιβών. Μειώθηκε συνολικά η δύναμη του οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων, συνέβαλαν στο να κυριαρχεί η θεωρία της αναποτελεσματικότητας του αγώνα και ότι η λύση είναι τα δικαστήρια.

Χασκογελούν οι κυβερνώντες και τα αφεντικά τους, όταν βλέπουν να μειώνεται η ισχύς της εργατικής τάξης και αισθάνονται σιγουριά για τη διαιώνιση της εξουσίας τους. Ποιοι άλλοι κέρδισαν; Τα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, που βρήκαν εργαζόμενους απελπισμένους, έταξαν και τάζουν με το αζημίωτο, πείθοντας όλο και περισσότερους από τους 4.000 και πλέον συμβασιούχους της Κοινωφελούς να τους ακολουθούν στα δικαστήρια. Στο μέλλον θα φανεί ακόμα πιο ξεκάθαρα το ζήτημα, από πολλές πλευρές.

Ποιοι άλλοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν την αγωνία των εργαζομένων για δουλειά; Οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι παρατάξεις της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ  και του ΠΑΣΟΚ. Ευρισκόμενοι σε πολιτική απελπισία όλα αυτά τα χρόνια, έψαχναν, ψάχνουν με αγωνία, οτιδήποτε που θα χτυπήσει το κύρος της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Δημάρχου και του ΚΚΕ, που στηρίζει τον αγώνα μας για την προκοπή της πόλης μας.

Έτρεξαν υποκριτικά να εκφράσουν την «συμπαράστασή» τους. Αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος. Κοροϊδεύουν. Νομίζουν ότι οι Πατρινοί βυζαίνουν το δάχτυλό τους. Κιχ δεν βγάζουν για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, για να «βγαίνουν λάδι» οι κυβερνήσεις.

Στην Πάτρα σταμάτησαν και την κοκορομαχία μεταξύ τους, γιατί ο Πατραϊκός λαός, τους στέρησε την δυνατότητα να διοικούν τον Δήμο. Αποκαλύπτονται. Αφού χάλασε η εναλλαγή τους στο Δήμο και έσβησαν οι «αντιθέσεις» μεταξύ τους, κυριαρχεί πλέον η κοινή στρατηγική τους, να υπηρετούν το σύστημα και τις ρίζες του. Ενώθηκαν «σε σάρκα μία», σε σημείο που να δυσκολεύεσαι να διακρίνεις διαφορές στην πολιτική τους και τις ανακοινώσεις τους. Αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι διαφορές τους, τόσο στο τοπικό, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, αφορούν το ποιος θα διαχειρίζεται τα συμφέροντα των λίγων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ποιοι χάνουν; Οι εργαζόμενοι. Τόσο των Κοινωφελών προγραμμάτων, όσο και συνολικά η εργατική τάξη.

Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να φωτίσει τις αιτίες, οργάνωσε δεκάδες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, μαζί με τους συμβασιούχους. Γνώρισαν από κοντά την αρνητική στάση της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που στις πολλαπλές συναντήσεις μαζί τους, άκουγαν μονότονα από όλους, ότι τα 8μηνα, είναι 8μηνα.

Το γνώριζαν και οι υποκριτές της Ν.Δ., που στα γραφεία τους στην Πάτρα, ο κ. Βορίδης, τους το ξαναείπε. Γνώρισαν την απάντηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ότι δεν θα δώσουν έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας τους μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ είναι δική τους υποχρέωση, γιατί αυτοί τους προσέλαβαν. Γνώρισαν από κοντά την άρνηση όλων των κομμάτων στην πρόταση του ΚΚΕ να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Γνώριζαν ότι ο Νόμος Βορίδη, επιβάλλει υποχρεωτικά την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων από τους Δήμους σε θετική πρωτόδικη απόφαση. Νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. και απείχε το ΠΑΣΟΚ.

Η Δημοτική Αρχή, στάθηκε δίπλα στους 8μηνίτες με συνέπεια. Φώτιζε το μεγάλο κάδρο του κοινού αγώνα, που μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με συντονισμό πανελλαδικά όλων των εργαζομένων των Κοινωφελών Προγραμμάτων, των ανέργων, των  εργαζομένων.

Με καθαρό λόγο εξήγησε γιατί ο Δήμος δεν μπορεί, όντας άφραγκος, να πληρώνει μισθοδοσία, ακυρώνοντας έργα στοιχειώδη για την λειτουργία της πόλης μας.

Με σαφήνεια, ως Δημοτική Αρχή, εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε λύσεις αναζήτησης «θετικής» έδρας ανά την Ελλάδα.

Οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος στην πόλη μας, απελπισμένες πήραν τον κατήφορο, προβοκάρουν, μίλησαν για κουκουλοφόρους, για καδρόνια, για ανηλεείς ξυλοδαρμούς, που δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν, ούτε από το ΕΚΑΒ, ούτε από Ιατροδικαστές. Αλλά οι προβοκάτορες δεν θέλουν γνωματεύσεις, να σπιλώσουν θέλουν.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον πολιτικό μας χώρο είναι ότι σιχαινόμαστε τους κουκουλοφόρους. Εμείς πορευόμαστε με το χαμόγελο και το γαρύφαλλο. Προστατεύουμε τις κινητοποιήσεις μας από τους γνωστούς – άγνωστους, των παρακρατικών υπηρεσιών, όλων όσων δρουν κατά παραγγελία του συστήματος, που θέλει να μας προβοκάρει, αυτούς που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία, για να διαλύσουν τις δυνάμεις μας, που ξυπνούν συνειδήσεις, φωτίζουν, σπέρνουν την ελπίδα για ανατροπή ενός σάπιου συστήματος.

Οι κουκουλοφόροι, οι ταγματασφαλίτες οι μαυραγορίτες, στόλιζαν και στολίζουν τους πολιτικούς χώρους του συστήματος. Από αυτό τον χώρο ξεπήδησαν οι δολοφόνοι του Τεμπονέρα και χιλιάδων αγωνιστών.

Βία και τρομοκρατία στο σύνολο των εργαζομένων και στους συμβασιούχους, ασκεί το βρώμικο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Που αξιοποιεί την ανεργία για να τους τρομοκρατήσει, να τους οδηγήσει στην εποχή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της συγκέντρωσης δυνάμεων της ενότητας των εργαζομένων, για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη αλλαγή και να κάνουν κουμάντο αυτοί που δουλεύουν και όχι αυτοί που απολαμβάνουν τον κόπο των εργαζομένων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να διεκδικήσει:

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
  • Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτη», καθώς και τα παρακρατηθέντα (οι Δήμοι, ενώ θα έπρεπε να μοιράζονται 7,5 δισ. μοιράζονται 1,8 δισ.).
  • Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όπως και ο νόμος Βορίδη που επιβάλλει τη υποχρεωτική  κατάθεση έφεσης και εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για τους εργαζόμενους.
  • Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ”ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ”

omada diktiou

Συνεδριάζει την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:30 το πρωί, στο κτίριο Λαδόπουλου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων

diktio diktio

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

diktio diktio