tvpatra.gr
Teacherwise Main 640x426
ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Εκπαιδευτικός ως Οδηγός στο Ταξίδι της Γνώσης

Κοινοποίηση

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην εκπαίδευση δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ο δάσκαλος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των μαθητών του, επηρεάζοντας την πρόοδό τους και την κατάκτηση των στόχων τους στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής απόδοσης, την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και την καλλιέργεια του χαρακτήρα τους. Ένας καλός εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει τους μαθητές του, να τους βοηθήσει να αναπτύξουν κριτική σκέψη για την επίλυση προβλημάτων και δεξιότητες επικοινωνίας, προετοιμάζοντάς τους έτσι για μια επιτυχημένη ενήλικη ζωή.

Η ουσιώδης αποτελεσματικότητα όμως του εκπαιδευτικού σχετίζεται με πληθώρα παραγόντων.

Αρχικά, οι γνώσεις και η εμπειρία του εκπαιδευτικού στον εκπαιδευτικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας. Ένας καλός εκπαιδευτικός πρέπει να διαθέτει ειδίκευση στον τομέα του, να είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις και να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αυτές τις γνώσεις στους μαθητές του. Οφείλει να επικαιροποιεί τις γνώσεις του και να ακολουθεί τις εξελίξεις. Χρειάζεται λοιπόν, αδιάλειπτη ενημέρωση και συνεχή μελέτη, γεγονός που του επιτρέπει βαθύτερη κατανόηση και αρτιότερη προσέγγιση στη διδασκαλία, παρέχοντας στους μαθητές του την αναγκαία στήριξη.

Ταυτόχρονα, ο εκπαιδευτικός συνεχίζοντας την επαγγελματική του ανάπτυξη και αναζητώντας τρόπους για να βελτιώσει τις διδακτικές του δεξιότητες, μπορεί να εμπνεύσει με το πάθος και την αγάπη του τους μαθητές του. Αυτή η έμπνευση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αφοσίωση τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους. Επίσης, οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί δύναται να προκαλέσουν τους μαθητές να σκέφτονται βαθιά και κριτικά σχετικά με τον τομέα τους, προωθώντας την ανάπτυξη της ανεξάρτητης σκέψης.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για να γίνει εμπνευστής και συνοδός της μάθησης. Ο δάσκαλος χρειάζεται να διαθέτει εξαιρετικές διδακτικές δεξιότητες και να γονιμοποιεί τη σκέψη του μαθητή του, να τον βοηθά στην αναζήτηση του καίριου, απεγκλωβίζοντάς τον από το κυνήγι της ποσοτικοποίησης της γνώσης. Να έχει την ικανότητα να εξηγεί πολύπλοκα θέματα με απλό τρόπο, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών και να δημιουργεί ενδιαφέρον για τη μάθηση.

Επιπρόσθετα, ένας καλός καθηγητής οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ατομικές διαφορές, λαμβάνοντας υπόψη του πως κάθε μαθητής είναι μοναδικός.

Αυτό σημαίνει να προσαρμόζει τη διδασκαλία του ώστε να υποστηρίζει κάθε μαθητή σύμφωνα με τις ανάγκες του και να αποτελεί παράλληλα σύμβουλο και υποστηρικτή. Πρέπει να ενθαρρύνει τους μαθητές του, να τους βοηθά να ανακαλύψουν το δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες. Να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, στην ιδέα του αυτεξούσιου και στη θεμελίωση της ελεύθερης και παραγωγικής σκέψης. Να διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο οι μαθητές θα αισθάνονται ελεύθεροι να αναζητούν και να προσπαθούν νέα πράγματα.

Το TeacherWise, η νέα, σύγχρονη πλατφόρμα εύρεσης εκπαιδευτικού στο πλαίσιο ιδιαιτέρων μαθημάτων, ήρθε για να διευκολύνει την αναζήτηση κατάλληλου εκπαιδευτικού και να προσφέρει λύσεις σε γονείς, μαθητές, δασκάλους και εκπαιδευτικούς. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που φιλοξενούνται στο teacherwise.gr είναι πιστοποιημένοι και στο προφίλ που έχουν δημιουργήσει παρουσιάζουν αναλυτικά την προϋπηρεσία τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με ανθρώπινο χαρακτήρα μπορούμε να πούμε, καθώς η εμπνεύστρια και ιδρυτικό στέλεχος του TeacherWise, εκπαιδευτικός η ίδια και γονέας, έρχεται σε προσωπική επαφή με τα περισσότερα μέλη, συνομιλά κι ανταλλάσει ιδέες εκπαιδευτικού χαρακτήρα μαζί τους. Ήδη ορισμένοι εκπαιδευτικοί έχουν μοιραστεί τις ειδικές τους γνώσεις σε άρθρα που προσφέρονται ελεύθερα στους επισκέπτες του ιστοτόπου σε σχετική ενότητα.

Στόχος του ΤeacherWise είναι να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς, να ανοίξει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στους εκπαιδευτικούς και να γίνει συνοδοιπόρος στο ταξίδι της γνώσης των μαθητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλυπητήρια Δημάρχου Πατρέων για τον θάνατο της Αναστασίας Ανωγιάτη

omada diktiou

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΧΟΡΕΥΩ ΖΩ

omada diktiou

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

omada diktiou