Ο ποδηλατόδρομος που «ενοχοποιείται» για τα φαινόμενα
Ο χειμώνας είναι πλέον εδώ και μαζί και οι έντονες βροχοπτώσεις. Η Πάτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο κακοκαιριών που πέρασαν από την περιοχή, βρέθηκε με πλημμυρισμένους δρόμους.
Μία από τις οδούς που γέμισαν με βρόχινο νερό ήταν και η Όθωνος Αμαλίας, με τον ποδηλατόδρομο να «ενοχοποιείται» για το φαινόμενο. Έτσι, σχεδόν ένα μήνα πριν, ο Δήμος Πατρέων, προχώρησε σε αποξήλωση μέρους του τοιχίου του, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πλημμύρες το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο σημείο ωστόσο συμβαίνουν ήδη ατυχήματα με Ι.Χ. να «καβαλάνε» το διαχωριστικό το οποίο έτσι όπως έχει κοπεί, διαθέτει και κάποια αιχμηρά σημεία.
Τι θα κάνει η δημοτική αρχή με τον ποδηλατόδρομο; Θα μείνει κομμένο το τοιχίο ή θα γίνουν αλλαγές, στην κατασκευή του; Μιλώντας στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς, επισημαίνει ότι τα κράσπεδα που έχουν αφαιρεθεί από τον ποδηλατόδρομο θα παραμείνουν ως έχουν και ότι δεν προβλέπεται να γίνει καμία αλλαγή.
«Η κλίση της Όθωνος Αμαλίας είναι προς τα επάνω, δηλαδή προς το οικοδομημένο μέρος και όχι προς την σιδηροδρομική γραμμή και εκεί έχει φρεάτια. Έτσι, αν κάποιο φρεάτιο είναι βουλωμένο ή βρέχει πάρα πολύ, κάνει κάποια ώρα να απορροφήσει τα νερά. Κόψαμε το κράσπεδο, προκειμένου να δούμε σε τι άλλο μπορεί να οφείλονται τα λιμνάζοντα νερά. Τα δίκτυα αυτά είναι από το 1880 και μάλιστα τότε είχαν προβλέψει και είχαν μεγάλες διατομές τα φρεάτια, ορισμένα κατά καιρούς έχουν αλλάξει από τη ΔΕΥΑΠ αλλά τα περισσότερα δεν είναι αλλαγμένα, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα. Θα πει κανείς να βάλουμε κι άλλα… επειδή όμως το έχω παρατηρήσει δυο φορές, όταν βρέχει καταρρακτωδώς, όταν πας στο ΚΕΠ που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι, που έχει τις παροχετεύσεις, βγάζει απίστευτο νερό. Όλα αυτά τα δίκτυα έρχονται από ψηλά στην πόλη, αυτό πως θα λυθεί; Θα πρέπει να γίνει νέο σύστημα αποχέτευσης. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ύψος της βροχής, θα αλλάξουμε όλο το δίκτυο της πόλης;» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Σε ό, τι αφορά, στα ατυχήματα αλλά και τα παρκαρίσματα στον ποδηλατόδρομο, αναφέρει: «Οι περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στον κόσμο, είναι στο ίδιο επίπεδο με τους δρόμους και μάλιστα με απλές διαγραμμίσεις και η κουλτούρα τους είναι αυτή, το ξέρουν ότι εκεί είναι δρόμος για τα ποδήλατα και ότι δεν πρέπει να μπαίνουν. Εμείς βάλαμε το κράσπεδο γιατί φοβηθήκαμε ότι θα πάρκαραν και θα έμπαιναν μέσα στον ποδηλατόδρομο. Είναι δρόμος κυκλοφορίας και τρέχουν πολύ, έτσι είπαμε να κάνουμε ένα οχυρωματικό έργο αλλά οι δικοί μας η κουλτούρα απ΄ ό,τι φαίνεται είναι άλλη».