tvpatra.gr
πανεπιστήμιο, έδρανα, φοιτητές
ΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στους δρόμους οι φοιτητές για τις διαγραφές στα πανεπιστήμια – Τα αιτήματά τους

Κοινοποίηση

Αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστήμια όλης της χώρας με τους φοιτητές να αντιδρούν σφόδρα στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας να δρομολογηθούν οι διαγραφές φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής τους.

Οι διαγραφές «αιωνίων» φοιτητών θεωρούνται δεδομένες με το Υπουργείο Παιδείας να δείχνει την πόρτα της εξόδου από τον Σεπτέμβριο του 2025 σε περίπου 333.741 φοιτητές που έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώριο σπουδών ακόμη και αυτά που τους έδωσε ο νόμος Κεραμέως του 2022. Η διαγραφή αυτών των φοιτητών είναι ειλημμένη απόφαση και η ηγεσία του Υπουργείου τονίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα περί μη εφαρμογής του νόμου.

«Αιώνιοι» φοιτητές τέλος – Πότε ξεκινούν οι διαγραφές

Αρχής γενομένης από το 2025 τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας καλούνται να εκκινήσουν όλα τα προβλεπόμενα διαδικαστικά σχετικά με την εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν μερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειμένου να μη διαγραφούν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ψηφιστεί και αναμένονται να εφαρμοστούν σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, προτού ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος ίσχυε ο ν. 2009/2011 (ΦΕΚ 195/6-9-2011), σύμφωνα με τον οποίο ο φοιτητής που δεν είχε εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα έπρεπε αυτοδικαίως να έχει διαγραφεί από τη σχολή. Ο νόμος αυτός όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας στο Dnews μέχρι αυτή τη στιγμή στα φοιτητικά μητρώα εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες «φοιτητές» που δεν έχουν περάσει το κατώφλι του πανεπιστημίου εδώ και πολλά χρόνια οπότε θεωρείται αυτονόητο ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν ως απλές καταγραφές στα μητρώα των πανεπιστημίων και η εκκαθάρισή τους δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ζήτημα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς ούτως ή άλλως δεν έδιναν σημεία ζωής στα έδρανα των σχολών.

Στα κάγκελα οι φοιτητές για τις διαγραφές «αιωνίων»

Ο αντίλογος και μάλιστα ακολουθία σφοδρών αντιδράσεων έρχεται από τους κόλπους των φοιτητών που στο άκουσμα των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για εκκαθάριση των πανεπιστημιακών μητρώων και τις σχεδιαζόμενες διαγραφές «αιωνίων» φοιτητών. Όπως τονίζουν φοιτητές στο Dnews «Οι «αιώνιοι φοιτητές» είναι μια καραμέλα που αναμασάει διαρκώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδεία προς δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Οι «αιώνιοι δεν εμποδίζουν σε τίποτα τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν δικαιούνται δωρεάν παροχών, δεν στερούν τίποτα από κάποιον άλλο φοιτητή. Για την ακρίβεια οι «αιώνιοι φοιτητές» έχουν προβλήματα, που τους εμποδίζουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούν προβλήματα στα πανεπιστήμια. Οπότε το Υπουργείο ας βρει άλλους τρόπους για να δικαιολογήσει όσα σχεδιάζει να κάνει, για να εξυπηρετήσει και να αυξήσει την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέλουν να μπουν δυναμικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.».

Φοιτητές διοργανώνουν συλλαλητήριο την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου απαιτώντας να σταματήσουν οι διαγραφές «αιωνίων»

Οι αντιδράσεις των φοιτητών κόντρα στις διαγραφές «αιωνίων» αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά από κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων για να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας το μήνυμα ότι τα σχέδια του πρέπει να αναβληθούν μέχρι νεοτέρας. Όπως ανακοίνωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) το πρώτο συλλαλητήριο μαζί με μαθητές προγραμματίστηκε για τις 4 Νοέμβρη, στην Αθήνα, στις 11:00 στα Προπύλαια, ενώ οι φοιτητές θα δώσουν το παρών και στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 20 Νοέμβρη.

«Στη διαλυμένη-εμπορευματοποιημένη φοιτητική μέριμνα με τις ελάχιστες εστίες και τα πανάκριβα ενοίκια προστίθεται συνολικά η ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει το συνολικό κόστος σπουδών που ξεπερνά τα 900€ για τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα. Έτσι το 47% των συμφοιτητών μας αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του για να ανταπεξέλθει χωρίς να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα και χωρίς κανένα μέτρο διευκόλυνσης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις σπουδές ως εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες που είναι δική τους ατομική υπόθεση να τα βγάλουν πέρα» σημειώνουν οι φοιτητές.

DNEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

omada diktiou

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΟΔΗΠ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΝΙΑ

omada diktiou

Πάτρα-καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα Παρασκευή

omada diktiou