Τις Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την Κυκλοφοριακή Κατάσταση στην Πάτρα
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής, αναφέρθηκε στις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την καθυστερημένη αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αντιδρομήσεις στις οδούς Κορίνθου και Κανακάρη. Το γεγονός ότι η προτεινόμενη λύση από την παράταξη είχε αρχικά απορριφθεί από την Αρχή, αναδείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν επιδεινώσει την κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη, οδηγώντας τους πολίτες σε ασφυκτικές καταστάσεις. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποια στιγμή εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αυτές ενδεχομένως να προσφέρουν μόνο μερική διευθέτηση του προβλήματος, χωρίς ουσιαστική λύση.
Η Τοποθέτηση του Βασίλη Αϊβαλή
Ο κ. Αϊβαλής παρουσίασε λεπτομερώς την τοποθέτησή του: «Ήταν Σεπτέμβριος του 2024 όταν ενημερωθήκαμε σχετικά με την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης 142/24.04.24 του Δημοτικού Συμβουλίου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σας είχαμε ζητήσει να ζητήσετε άμεσα έγκριση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους που θεωρούνται εθνικό δίκτυο από την ΠΔΕ. Αν και έχετε αναφερθεί στο ζήτημα δεδικασμένου, επισημάναμε ότι η ενδεχόμενη έγκριση δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδικασμένο, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις μας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Εκ του αποτελέσματος, η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΔΕ να εφαρμοστεί το άρθρο 52 του ΚΟΚ δεν καρποφόρησε, καθώς δεν υπήρχαν εγκεκριμένες μελέτες από το Υπουργείο, κάτι που είχε αναγραφεί λανθασμένα στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.
Η καθυστέρηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, κατά σχεδόν εφτά μήνες, είχε σοβαρές συνέπειες για την κυκλοφορία στην πόλη. Η καθυστέρηση αυτή, αλλά και η κακή διαχείριση του προβλήματος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση μας.
Επιπτώσεις και Προτάσεις για το Μέλλον
Θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει οι απαραίτητες αντιδρομήσεις πριν τις αναπλάσεις στην πόλη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προέκυπταν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι μελέτες δεν αντικατοπτρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα, η οποία φέρνει στο φως παραμέτρους που ξεφεύγουν από τις θεωρητικές προσεγγίσεις.»
Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αποστείλει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε μόνο μελέτες και όχι τις ζητούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Χρειάζεται να υπάρξει έμπρακτη μέριμνα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας πριν εξελιχθούν τα προβλήματα σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση. Η κυκλοφοριακή ασφυξία που βιώνουμε δεν επιλύεται απλά με την εφαρμογή αντιδρομήσεων.
Επιπλέον, η κατάσταση της στάθμευσης έχει επιδεινωθεί, και οι πολίτες ιδιαίτερα οι μόνιμοι κάτοικοι θα χρειαστούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των μειωμένων διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης λόγω των αντιδρομήσεων. Η έλλειψη πρωτοβουλιών από τη Δημοτική Αρχή για την εξομάλυνση αυτού του ζητήματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες, καθώς η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης είναι αφόρητη. Πρέπει να απαιτηθεί από τη Δημοτική Αρχή να προσεγγίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα με τη γνώση και την σοβαρότητα που αρμόζει στο μέγεθος του ζητήματος, πριν είναι πολύ αργά.
Η παράταξή μας συνεχίζει να προγραμματίζει τις απαραίτητες αντιδρομήσεις ως ένα αίτημα που έχει διαχρονική αξία, ωστόσο η διαχείριση του ζητήματος από την Δημοτική Αρχή είναι απαράδεκτη.