Το Νέο Βιβλίο του Γιάννη Μανέτα
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα το νέο βιβλίο του καθηγητή Βιολογίας και συγγραφέα Γιάννη Μανέτα, με τίτλο «Τα Δαρβινικά Δεινά. Σκέψεις ενός βιολόγου για τον κοινωνικό δαρβινισμό, τον πόλεμο, τη βία και την ανισότητα». Το έργο αυτό εξετάζει την πρόσληψη της δαρβινικής θεωρίας και αποκαλύπτει πώς αυτή χρησιμοποιήθηκε, και συνεχίζει να χρησιμοποιείται, ως εργαλείο για την νομιμοποίηση κοινωνικών ανισοτήτων και ρατσιστικών αφηγημάτων. Ταυτόχρονα, αναλύει την κοινωνικά κατασκευασμένη αντίληψη του ανθρώπου ως «φύσει» βίαιου και εγωιστικού όντος.
Βασικά Θέματα του Βιβλίου
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διατυπώνονται κρίσιμες ερωτήσεις, όπως: “Τι είπε πραγματικά ο Δαρβίνος; Πώς είναι δυνατόν μια θεμελιώδης βιολογική θεωρία να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο διαφορετικών προσωπικοτήτων, όπως ο υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών Χέρμπερτ Σπένσερ, ο Καρλ Μαρξ και ο αναρχικός ακτιβιστής Πιοτρ Κροπότκιν;”
Η ανάλυση συνεχίζεται με τη διερεύνηση του πώς τα γραπτά του Δαρβίνου έγιναν επιστημονικό ελαφρυντικό για υπερασπιστές άδικων κοινωνικών συστημάτων, τα οποία θεωρούν την ανισότητα επακόλουθο της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Υπογραμμίζεται η αρχή ότι ο πόλεμος θεωρείται έμφυτο δαρβινικό χαρακτηριστικό, ενώ μια επιστημονική θεωρία για την εξέλιξη των ειδών οδήγησε στο κίνημα του κοινωνικού δαρβινισμού και τις αποτρόπαιες εφαρμογές της ευγονικής από τους ναζί.
Ο Κοινωνικός Δαρβινισμός και η Σύγχρονη Κοινωνία
Ο κοινωνικός δαρβινισμός γνωρίζει μια αναβίωση στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού, με αρκετούς πολιτικούς ηγέτες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να τον υιοθετούν χωρίς ντροπή. Το βιβλίο εξετάζει, επίσης, πώς μια ανθρωπότητα που πλήττεται από εκκωφαντικές ανισότητες θα καταφέρει να διαχειριστεί τις κλιματικές προκλήσεις και τους κινδύνους της Βιοτεχνολογικής Επανάστασης.
Απασχολεί τους αναγνώστες το ερώτημα: Υπάρχει κάτι που να ονομάζεται ανθρώπινη φύση; Δηλαδή, μας ζητείται να αναστοχαστούμε αν υπάρχουν συμπεριφορικά χαρακτηριστικά κοινά σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Αρκετές προκλήσεις τίθενται για την κατανόηση των εγγενών αντιφάσεων της ανθρώπινης φύσης, ειδικότερα σχετικά με την ικανότητα για καλοσύνη και κακία.
Ο Γιάννης Μανέτας: Ένας Πολυσχιδής Καθηγητής
Ο Γιάννης Μανέτας, γεννημένος στην Αθήνα το 1947, σπούδασε φυσιογνωσία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα βιολογικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1976. Από το 1978 έως το 2014 υπηρέτησε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1993 εκλέχθηκε Καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών και έχει εργαστεί ερευνητικά σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μερικά από τα έργα του περιλαμβάνουν «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών», «Περί φυτών αφηγήματα», και «Η συμβιωτική περιπέτεια». Επίσης, έχει γράψει μυθιστορήματα που συνδυάζουν τη λογοτεχνία με επιστημονικά θέματα, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική στον αναγνώστη.
Ο Γιάννης Μανέτας έχει αναπτύξει ουσιαστική σκέψη γύρω από τα θέματα που θίγει στο νέο του βιβλίο και η συνέντευξή του στην εκπομπή “Αποτύπωμα” της Φωνής της Ελλάδας αποκαλύπτει περισσότερα για την ουσία του έργου του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.