Η Σημασία της Ψηφιακής Ταυτότητας στην Σύγχρονη Κοινωνία
Η Ψηφιακή Κοινότητα και οι Προκλήσεις της
Στην πρόσφατη εκδήλωση, η δρ Αιμιλία Δουκέλη, αστυνόμος α’ και τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος της ΕΛΑΣ, ανέδειξε τη σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητά μας. Τόνισε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο που παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης σε πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι καθοριστικό οι αναρτήσεις μας να αντικατοπτρίζουν τη πραγματική μας ταυτότητα και όχι την ψευδαίσθηση που μπορεί να δημιουργηθεί στο ψηφιακό περιβάλλον.
Η δρ Δουκέλη ανέφερε ότι, ιδιαίτερα οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην παραδίδουν τα «κλειδιά» των λογαριασμών τους σε κανέναν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα έδιναν ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού τους σε έναν ξένο». Η προστασία της προσωπικής τους ασφάλειας στο διαδίκτυο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Προβλήματα και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Η δρ Δουκέλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σοβαρά ζητήματα όπως οι διαδικτυακές αποπλανήσεις των ανηλίκων, οι ψευδείς προφίλ, οι περιπτώσεις grooming, sexting και διάφορα online challenges. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της εγγύτητας των γονέων στα παιδιά τους όταν ασχολούνται με το Διαδίκτυο, ώστε να μπορέσουν να τα προστατεύσουν από πιθανές απειλές. «Οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους, καθώς ο εχθρός μπορεί να βρίσκεται στο κλειστό δωμάτιο τους», είπε χαρακτηριστικά.
Μια Διοργάνωση με Σημασία
Η εκδήλωση συντονίστηκε από την μαθήτρια της β’ λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, Δωριάννα Κονιδάρη, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του λυκείου και τις μαθητικές κοινότητες. Η Δωριάννα, εκφράζοντας τις σκέψεις της, τόνισε ότι το Διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ως ευλογία και κατάρα, και εξέφρασε την ανάγκη οι έφηβοι να βρίσκουν τη σωστή ισορροπία για να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως, οι παρευρισκόμενοι επισημάνθηκαν από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού κόσμου, όπως ο πρέζιντεντ καθηγητής Σπύρος Πολλάλης και ο προηγούμενος πρέζιντεντ καθηγητής Κώστας Συνολάκης. Ο διευθυντής του λυκείου, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στα 100 χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι «παρά την πάροδο του χρόνου, το Κολλέγιο παραμένει φάρος παιδείας, ήθους και αριστείας, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία».
Η εκδήλωση υπήρξε μια σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της συζήτησης γύρω από το Διαδίκτυο και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή μας ταυτότητα, καθώς οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που προέρχονται από τη νέα ψηφιακή εποχή.