Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στις Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, λόγω ρηγματώσεων που παρατηρήθηκαν σε κατοικίες, δημόσιες υποδομές, και δίκτυα της περιοχής τις τελευταίες ημέρες.
Η κήρυξη αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, με σκοπό την «αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων». Αυτά τα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στις Βούτες κατά τις τελευταίες 24 ώρες και υποδεικνύουν σοβαρές γεωλογικές προκλήσεις στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα ισχύει για διάστημα ενός μήνα. Με την ολοκλήρωση αυτού του χρόνου, η κατάσταση θα αρθεί αυτόματα, χωρίς την ανάγκη έκδοσης νέου εγγράφου.
Διερεύνηση Ρηγματώσεων και Κατολισθητικών Φαινομένων
Τα πρώτα στοιχεία για τα ρήγματα που παρατηρήθηκαν στις Βούτες αποκτούν σημαντική σημασία, καθώς ειδικοί χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους και εξοπλισμό για την ανάλυσή τους. Ειδικότερα, μεγαλύτερα drones θα πραγματοποιήσουν πτήσεις στην περιοχή για να αποτυπώσουν τις ακριβείς θέσεις των ρηγματώσεων. Σύμφωνα με αναφορές από την ΕΡΤ, το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη, με μήκος τουλάχιστον 150 μέτρων, και παρακολουθείται στενά για τον εντοπισμό των αιτίων που το προκάλεσαν.
Η ομάδα του Ευθύμη Λέκκα από το ΕΚΠΑ αναμένεται να συνδράμει στις έρευνες, ενισχύοντας τα ερευνητικά κλιμάκια. Παράλληλα, είχαμε και ελέγχους από κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, το οποίο αποτελείται από έξι πολιτικούς μηχανικούς. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 20 σπίτια, εκ των οποίων τα επτά κρίθηκαν ως δυνητικά ακατάλληλα, με άμεσο αίτημα προσωρινής εκκένωσης τους. Επιπλέον, οι Αρχές προέβησαν στο κλείσιμο μιας παιδικής χαράς για λόγους ασφαλείας.
Ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη, η οποία δεν σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα, αλλά προκαλείται από άλλους γεωλογικούς παράγοντες». Ανέφερε επίσης ότι παράγοντες όπως οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, η γεωλογική δομή και η διείσδυση του νερού στο υπέδαφος συμμετέχουν στην ανάπτυξη του φαινομένου. «Είναι κρίσιμο να παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξή του» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αξιολόγηση της Κατάστασης και Επόμενα Βήματα
Η σημαντική αυτή κατάσταση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η αρχική επιθεώρηση, που συμπεριλάμβανε ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το νηπιαγωγείο, το οποίο δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ενώ η εκκλησία φαίνεται να είναι ασφαλής. Ωστόσο, η παιδική χαρά κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνει κλειστή για προληπτικούς λόγους.
Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Αναμένονται άμεσες αναλύσεις και συμπεράσματα από τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις, που θα συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την προετοιμασία για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.