tvpatra.gr
096fb1fab62d28fd52cf6fbd37ac1eb1 no watermark
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακρόν και Άχμεντ αλ Σάρα: Συνομιλίες στην καρδιά των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία

Κοινοποίηση

Η Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη (7/5), στην καρδιά του Παρισιού, τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα. Αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι του Σάρα σε χώρα της Δύσης από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ηγούμενος ενός ισλαμιστικού συνασπισμού. Η συνάντηση έρχεται μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η υποδοχή του Γάλλου προεδρίου περιλάμβανε μια χειραψία στην αυλή του προεδρικού μεγάρου, με τους δύο ηγέτες να προγραμματίζουν να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους. Η πολιτική αυτή κίνηση ωστόσο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Γαλλία.

Καταιγισμός Κριτικής και Αντιδράσεις

Ο Μακρόν βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής, κυρίως από τις χώρες της δεξιάς, με χαρακτηριστικές δηλώσεις όπως εκείνη της ηγέτιδας της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, που εξέφρασε την «κατάπληξή» της για την πρόσκληση που απηύθυνε σε έναν πρώην τζιχαντιστή. Παράλληλα, ο υπερσυντηρητικός βουλευτής Ερίκ Σιοτί τόνισε ότι «το κόκκινο χαλί των Ηλυσίων θα έχει το χρώμα του αίματος των θυμάτων της ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ χαρακτήρισε την κίνηση του Μακρόν ως «βαρύ λάθος», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να υποδέχεται ηγέτες που είναι πρώην τρομοκράτες και μέλη οργανώσεων που διακυβεύουν την εθνική ασφάλεια. Παρά την κριτική, ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν υποστήριξε ότι οι επικριτές του Μακρόν ίσως να μην κατανοούν πλήρως την πολυπλοκότητα του αξιώματος του αρχηγού του κράτους.

Η Πολιτική Κατάσταση στη Συρία

Η κατάσταση στη Συρία είναι πλήρης αβεβαιότητας, με σφαγές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.700 ανθρώπους, κυρίως Αλαουίτες, και πρόσφατες μάχες με τους Δρούζους. Οι ωμότητες που καταγράφονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των νέων αρχών να ελέγξουν εξτρεμιστές μαχητές που είναι σύμμαχοι. Αυτές οι εξελίξεις θέτουν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα της περιοχής και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ειρηνικό διάλογο με διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες.

Νωρίτερα, πολλές δεκάδες μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων της Συρίας διαδήλωσαν στο Παρίσι, απαιτώντας την αποχώρηση του Άχμεντ αλ Σάρα. Φωνάζοντας «Φύγε από τη Γαλλία, φύγε από τη Συρία», οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εκπροσώπηση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, με τον πρόεδρο της γαλλοαλαουιτικής συλλογικότητας να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μια αλλαγή εμφάνισης δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μια αλλαγή σε αξίες και αρχές.

Η Στρατηγική της Γαλλικής Προεδρίας

Η γαλλική προεδρία εκφράζει ελπίδες ότι η συνάντηση αυτή θα προωθήσει μια πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε μια «ελεύθερη, σταθερή και κυρίαρχη Συρία», σεβόμενη όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας. Το Παρίσι επισημαίνει ότι δεν είναι «αφελές», γνωρίζει το παρελθόν ορισμένων Σύρων ηγετών και απαιτεί να μην υποστηρίζεται τρόπος σκέψης που θρέφει τρομοκρατικά κινήματα. Ο Μακρόν προγραμματίζει να ζητήσει από τον αλ Σάρα να φροντίσει ώστε «ο αγώνας κατά της ατιμωρησίας να γίνει πραγματικότητα» και οι υπεύθυνοι για βιαιοπραγίες κατά αμάχων να δικαστούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία όλων των πολιτών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή ή η θρησκεία τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπημένη κοινωνία στη Συρία στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Π. Μαρινάκης Η Κυβέρνηση αποδέχεται την Προανακριτική αντί να την κλείσει όπως το 2018

Απόσυρση 600 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ανασύνταξη του ISIS

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

diktio diktio