tvpatra.gr
081d722c68241138d4c447de8f4eea91
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΙΚΙΠΑ: Η Δυσώδης Υπόθεση των Σαμαρέικων και η Άμυνα του Δάσους της Στροφυλιάς

Κοινοποίηση

Καμπάνια Ενημέρωσης για την Καταπάτηση Δημόσιας Δασικής Έκτασης

Η ΟΙΚΙΠΑ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσω των κοινωνικών δικτύων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την μεγαλύτερη καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς. Σκοπός της είναι να επιβληθεί η νομιμότητα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Παράλληλα, η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τα μέλη και τους υποστηρικτές της να στείλουν μήνυμα μέσω email στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το εξής περιεχόμενο:

«Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, να εφαρμοστούν οι διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή «Σαμαρέικα» της Στροφυλιάς, και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση της έκτασης αυτής και την απομάκρυνση των καταπατητών.»

Για το ίδιο ζήτημα, η ΟΙΚΙΠΑ έχει αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας τους να παρέμβουν ώστε να επιβληθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Σύνοψη του Προβλήματος

Η περίπτωση της περιοχής «Σαμαρέικα» συνιστά ένα διαρκές σκάνδαλο, καθώς δημόσια δασική έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα συνεχίζει να καταπατείται. Παρά τις πολυάριθμες αποφάσεις που επισημαίνουν την ακαταλληλότητα της προσβολής αυτής, καμία δημόσια αρχή δεν έχει παρέμβει για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η περιοχή αυτή ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, το οποίο εκτείνεται σε 143.000 στρέμματα. Τα υγροτοπικά τμήματά του προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, ενώ πολλές δασικές περιοχές είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.

Περίπου 803 στρέμματα δασικής γης στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς έχουν εκχερσοθεί και καλλιεργούνται από καταπατητές. Από τη δεκαετία του 1960, μέσω της μεθόδου της «σαλαμοποίησης», ένα μικρό ξέφωτο του δάσους μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη γη, στην οποία υλοποιήθηκαν αυθαίρετες κατασκευές.

Διοικητικές και Δικαστικές Απόφάσεις

Η καταπατημένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα με τη βάση:

(α) Της αριθμ. 2058/23.6.2004 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αφορά 561 στρέμματα και έχει επικυρωθεί από την απόφαση 2474/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας, και

(β) Της απόφασης της Αποκεντρωμένης ΔΕΠΙΝ/Διεύθυνση Δασών Αχαΐας αρ. 105217/5266/12-11-2012, που αφορά 242 στρέμματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθώς και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων, χωρίς καμία έως τώρα εφαρμογή.

Διαχείριση και Ασαφείς Όροι

Εδώ και χρόνια, εκπονείται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τη νομιμοποίηση των παρανομιών και την οικοπεδοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς στην περιοχή «Σαμαρέικα». Οι καταπατητές εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα σχετικά με τα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η περιοχή ανήκει στον νομό Ηλείας, ακυρώνοντας τις διοικητικές πράξεις του Δασαρχείου Αχαΐας.

Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως εποικιστική έκταση με αγροτικό χαρακτήρα, που θα ήταν το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση των παρανομιών και την ακύρωση της αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών της Αχαΐας.

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει απαντήσει κατηγορηματικά ότι το δάσος της Στροφυλιάς, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής «Σαμαρέικα», δεν ανήκει στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του αγροκτήματος Μανωλάδας και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση, αλλά δημόσιο δάσος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ν. Αχαΐας.

Οι προσπάθειες της πολιτείας αποτυπώνονται σε διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού από τον τότε Νομάρχη Ηλείας, μιας απόφασης που τελικά ανακλήθηκε από πιέσεις. Στο κεντρικό επίπεδο, οι ενέργειες περιλαμβάνουν σύνθετες τροπολογίες που επιτρέπουν την αλλαγή χρήσης από δάσος σε αγροτική γη.

Νομοθετικές Απόπειρες για την Αποδοχή Τετελεσμένων

Η τελευταία νομοθετική προσπάθεια για την αποδοχή των τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου πραγματοποιήθηκε το 2018, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τους Φορείς Διαχείρισης. Η νέα διατύπωση διασαφηνίζει ότι η τελική χρήση της έκτασης θα καθοριστεί μέσω του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα προσδιορίσει τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου.

Είναι απογοητευτικό ότι, σχεδόν 35 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση αυτών των διατάξεων, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Εθνικού Πάρκου δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η ΟΙΚΙΠΑ και οι «Πολίτες εν Δράσει» συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, πραγματοποιώντας επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες. Έχουν κερδίσει όλες τις νομικές υποθέσεις, αλλά οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν δεν έχουν εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα η παρανομία να συνεχίζεται. Ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση της περιοχής και την απομάκρυνση των καταπατητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διαμαρτυρία κατοίκων Χορτιάτη και Φιλύρου για το κλείσιμο υποκαταστήματος ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Δασκάλα μαχαίρωσε 8χρονη μαθήτρια

admin

Διεθνής Τύπος: Αντιδράσεις για την παρουσία Τσίπρα στο Νταβός

admin