Η Μεταγωγή 13 Μεξικανών Φυλακισμένων από τις ΗΠΑ
Δεκατρείς Μεξικανοί φυλακισμένοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφουν στη χώρα τους για να ολοκληρώσουν την ποινή τους. Οι αρχές των δύο κρατών ανακοίνωσαν την επαναπατρίστειά τους χθες, υπογραμμίζοντας τις διαδικασίες που ελήφθησαν προκειμένου να γίνει η μεταφορά.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξοικονόμηση που προκύπτει από αυτήν τη μεταγωγή, υπολογίζοντας ότι το κόστος που γλύτωσε ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια δολάρια για τα 75 χρόνια που αναγνωρίζεται ως συνολική διάρκεια των ποινών των κρατούμενων.
Οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στα σύνορα του Ελ Πάσο, στο Τέξας, και τη Σιουδάδ Χουάρες, προτού μεταχθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στην πολιτεία Ναγιαρίτ, όπως επιβεβαίωσε η μεξικανική κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είχαν καταδικαστεί για σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και φαιντανύλης. Τα προσωπικά τους στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η διαδικασία μεταγωγής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή προσέφερε σημαντική οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα φυλάκισης των εν λόγω κρατουμένων για τα χρόνια που τους απομένουν.
Πρόσφατα, στις 27 Φεβρουαρίου, το Μεξικό παρέδωσε επίσης στις ΗΠΑ 29 ατόμων που κατηγορούνται ως διακινητές ναρκωτικών. Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν συχνά επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.
Πολιτική Πίεση και Διπλωματία
Η κυβέρνηση της προεδρεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ βρίσκεται υπό έντονη πίεση, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς 25% στα προϊόντα που εξάγονται από το Μεξικό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξάγονται. Οι απειλές του επισημαίνουν ότι η Μεξικανική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιλύσει πλήρως ζητήματα σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη μετανάστευση, θέτοντας έτσι την πολιτική κατάσταση σε κρίσιμο σημείο.
Επιπλέον, το Μεξικό έχει ζητήσει την έκδοση του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, ενός εκ των συνιδρυτών του καρτέλ Σιναλόα. Ο Σαμπάδα, ο οποίος συνελήφθη στο Τέξας, κατηγορεί έναν από τους γιους του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ότι είχε οργανώσει τη σύλληψή του από τις αμερικανικές αρχές. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών που δραστηριοποιούνται στο Μεξικό.
Η μεταγωγή των φυλακισμένων υπήρξε αποτέλεσμα μιας διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 1976 και ετέθη σε εφαρμογή το 1977. Αυτή η πρόσφατη περίπτωση είναι η 184η μεταγωγή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, δείχνοντας την ανθεκτικότητα και τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ένα κρίσιμο και αμφιλεγόμενο τομέα.