Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με την Αντισυνταγματικότητα του Νόμου 5094/2024
Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), εξετάστηκε η αίτηση της Ομοσπονδίας, καθώς και άλλες σχετικές αιτήσεις, που αφορούν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5094/2024. Ο νόμος αυτός σχετίζεται με την ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από ιδιώτες, οι οποίοι θα απονέμουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Σεϊμένης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία αναμένει από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να αναγνωρίσει την εξαιρετική αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού. Τόνισε την αναγκαιότητα της προδικαστικής παραπομπής του θέματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι απόλυτα συμβατό με το δίκαιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ οι προσβαλλόμενες διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το ενωσιακό δίκαιο.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο νόμος χαρακτηρίζεται από μια σαφή αντιφατικότητα, διότι επιτρέπει τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στην Ελλάδα, τα οποία όμως θα οδηγήσουν σε κέρδη για τα μητρικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η εφαρμογή του νόμου έχει εξελιχθεί σε μια κρυφή ακαδημαϊκή αναβάθμιση των κολεγίων στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλαίσιο λειτουργίας για άλλα κολέγια.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Σεϊμένης αναφέρθηκε και στις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία για την μισθολογική απαξίωση και υποβάθμιση των καθηγητών πανεπιστημίου. Επεσήμανε ότι οι πανεπιστημιακοί αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, ενώ θα πρέπει οι αποδοχές τους να ενισχυθούν, όπως συμβαίνει με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό θα συμβάλλει στην προσέλκυση αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των ελληνικών ΑΕΙ σε σύγκριση με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.
Η αίτηση της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιστήθιας χωρίς αμφιβολία μεγάλη σημασία για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.