Υπογειοποίηση και Ιδεολογική Καθαρότητα
Η Σημασία του Δημόσιου Διαλόγου
του Βαγγέλη Καραχάλιου, Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας
Στον δημόσιο διάλογο που αφορά τη διέλευση του τρένου στην Πάτρα, η επιδίωξη της αλήθειας και της τεχνικής τεκμηρίωσης πρέπει να υπερισχύει της ιδεοληψίας και των υπεραπλουστευτικών χαρακτηρισμών. Ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η στοχοποίηση φορέων και απόψεων με βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως “σύγχρονοι Νενέκοι”, υπονομεύει τη δημοκρατική κουλτούρα του διαλόγου και προσβάλλει κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας.
Η Ανάγκη για Τεχνικό Σχέδιο και Πολιτική Βούληση
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, τονίζει ότι «Στον 21ο αιώνα, η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από κομματικούς κομισάριους του παρελθόντος που βλέπουν προδότες σε κάθε διαφορετική φωνή. Χρειάζεται τεχνικό σχέδιο, πολιτική βούληση, ανοιχτό μυαλό και πίστη στην αλήθεια, όχι σε ιεροεξεταστές της προόδου». Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης μεγάλων έργων δεν είναι πράξεις υπονόμευσης, αλλά εκφράσεις ευθύνης και αγωνίας για το μέλλον της περιοχής μας.
Είναι παράδοξο ότι εκείνοι που για 9 χρόνια ως Δημοτική Αρχή δεν προσκόμισαν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις, σήμερα σπιλώνουν όποιον αναζητά τεκμηριωμένη λύση, προσπαθώντας να βαφτίσουν κάθε διαφορετική φωνή ως εχθρό του λαού.
Η Θέση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ως συνταγματικά κατοχυρωμένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, με αίσθημα ευθύνης και πλήρη ανεξαρτησία από πολιτικές σκοπιμότητες, είναι ο μόνος φορέας που έχει ζητήσει επισήμως δύο φορές – προς τον Υπουργό και προς τον Πρωθυπουργό – να παραδοθούν οι μελέτες και ο τεχνικός φάκελος της υπογειοποίησης. Εξακολουθούμε να θεωρούμε δεδομένες τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για τον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν πριν από 2 χρόνια, στις 5 Μαΐου 2023, στο γήπεδο της ΕΑΠ.
Η απουσία απάντησης από τους Κυβερνώντες δεν μειώνει το κύρος και τη θεσμική μας αποστολή. Αντίθετα, αποδεικνύει την σταθερή προσηλωσή μας στον ρόλο μας: να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, όχι τις κομματικές ή επικοινωνιακές ανάγκες.
Αναζητώντας Διαφάνεια και Συνεργασία
Ίσως ορισμένοι να πιστεύουν ότι η άποψη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αγνοείται, επειδή είναι το μόνο περιφερειακό τμήμα της Χώρας όπου οι μηχανικοί διάλεξαν διαφορετική διοίκηση από την κυρίαρχη πανελλαδικά. Οι αντιδράσεις αυτές δηλώνουν έλλειψη πολιτικής ωριμότητας και στοιχειώδους θεσμικής παιδείας. Το ΤΕΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας-όχι οποιουδήποτε κόμματος ή κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, πού ήταν η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, να υπερασπιστούν τα αιτήματα του ΤΕΕ για να παραλάβει τις μελέτες που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο στο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ (Connecting European Facilities – CEF) που απέρριψε την υπογειοποίηση; Το θεωρούν μικρό έργο; Ή μήπως φοβούνται μικροπολιτικά ότι το ΤΕΕ, που απαιτεί το αυτονόητο, θα «καπελώσει» θεσμικά τον Δήμο;
Επένδυση στο Μέλλον της Πάτρας
Όσοι μιλούν για «αφωνία», ας αναρωτηθούν ποιοι πραγματικά διεκδικούν και ποιοι περιορίστηκαν σε συνθήματα. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο, με θεσμική σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια, απέναντι σε κάθε προσπάθεια λάσπης και φίμωσης της διαφορετικής άποψης. Δεν υιοθετούμε συνθηματολογίες. Διεκδικούμε, εργαζόμαστε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της πόλης να γνωρίζει και να αποφασίζει με όρους αλήθειας.
Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από «πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας». Έχουμε κουραστεί και μας κούρασαν. Η πόλη δεν πρόκειται να προχωρήσει με συνθήματα διχασμού και πολεμικής ρητορικής. Όσοι νομίζουν ότι θα καθηλώσουν την πόλη στη μιζέρια και την καχυποψία αγνοούν ότι η πρόοδος έρχεται μόνο μέσα από τον διάλογο, τη γνώση και τη συνεννόηση.
Διεκδίκηση και Στρατηγική Ανάπτυξης
Εξακολουθούμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας να βάζουμε μπροστά την Πάτρα, διεκδικώντας το τρένο όχι μόνο ως μεταφορικό έργο, αλλά κυρίως ως έργο πολεοδομικής ανασυγκρότησης και χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής. Διεκδικούμε σθεναρά και με στρατηγικό σχέδιο: το τρένο να φτάσει μέχρι τη ΒΙΠΕ, να συνδεθεί με τον Άραξο και να καταλήξει μέχρι την Ηλεία, συνδέοντας την αγροτική παραγωγή του κάμπου και την Αρχαία Ολυμπία. Αυτό είναι το μόνο σχέδιο για το τρένο που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας με όρους ευημερίας και προόδου.