tvpatra.gr
Bb190dd34ebbee0bc7b5ef41b2afc305 no watermark
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντόνιο Γκουτέρες: Σημαντική Σταυροδρόμος για τη Μέση Ανατολή και η Ανάγκη για Δράση

Κοινοποίηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε χθες, Τρίτη, ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η παρατηρούμενη αύξηση των εντάσεων στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης της διαμάχης.

Ο κ. Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ότι «η υπόσχεση της λύσης δυο κρατών διατρέχει κίνδυνο να εκλείψει εντελώς». Η πολιτική βούληση για την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται ότι είναι πιο μακρινή από ποτέ, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, κάλεσε τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν τις απλές δηλώσεις και να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της λύσης δύο κρατών. «Ο χρόνος εξαντλείται», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιδεινωθεί δραματικά, με τον Γκουτέρες να εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, και η κρίση έχει προσλάβει διαστάσεις που είναι «πέρα από κάθε φαντασία».

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε τη συνεχιζόμενη μη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακα, τονίζοντας ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι διαπραγματευτικό εργαλείο». Οι δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που υπονοούν τη χρήση βοήθειας για στρατηγικούς σκοπούς τον ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ μπορεί να διαπράξει έγκλημα πολέμου, προκαλώντας λιμό στους αμάχους. Είναι θεμελιώδους σημασίας να αναγνωριστεί ότι «οποιαδήποτε χρήση λιμοκτονίας άμαχου πληθυσμού ως πολεμικής μεθόδου συνιστά έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν διακόψει κάθε διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, απαιτώντας να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, 251 άτομα απήχθησαν, εκ των οποίων 58 παραμένουν όμηροι, με 34 από αυτούς να έχουν ήδη χαρακτηριστεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει αποφασιστική δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της ανθρωπιστικής καταστροφής και να εξασφαλιστεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Μόνο μέσα από συνεργασία και δέσμευση, μπορεί να διασφαλιστεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση στην εν λόγω κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανακάλυψη οξυγόνου σε απομακρυσμένο γαλαξία: Νέα στοιχεία για την ταχεία εξέλιξη των γαλαξιών

Καιρικές Συνθήκες: Αρκετοί Βοριάδες στο Αιγαίο και Βροχές στα Νότια Νησιά – Αναλύσεις από Αναστασία Τυράσκη

Ερευνητές δημιούργησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Oμάδα Σύνταξης Δ