Ανατρεπτικές εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Σημαντικές ιστορικές στιγμές καταγράφονται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη 1η Μαΐου, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται αρνητικές τιμές για το ρεύμα, φτάνοντας μέχρι και -50 ευρώ/MWh. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σπάνια αλλά εντυπωσιακή εμφάνιση στη διαδικασία σχηματισμού των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τους προμηθευτές.
Οι αρνητικές τιμές θα διαρκέσουν για επτά ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Σημαντικό είναι ότι οι τιμές θα ξεκινήσουν από το 0 και αναμένονται να φτάσουν στο διάστημα 2 με 3 το μεσημέρι στα -50 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα διαμορφώθηκε στα 40,98 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση 36,89% σε σύγκριση με χθες, όταν ήταν 64,93 ευρώ/MWh. Η πιο υψηλή τιμή φτάνει τα 99 ευρώ/MWh, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της ημέρας της Πρωτομαγιάς, φτάνοντας μόλις τις 196 GWh.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ενεργειακό μίγμα για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κυριαρχούν, καλύπτοντας το 63,41% της παραγωγής, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με 19,76%. Οι εισαγωγές συμβαδίζουν με 9,57%, ενώ οι λοιπές πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν μόλις 2,64% και 2,30% αντίστοιχα.
Η ελληνική αγορά φαίνεται να ακολουθεί την τάση που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είδαν αρνητικές τιμές-ρεκόρ. Αυτό οφείλεται σε καλές καιρικές συνθήκες και στην υπερπαραγωγή από φωτοβολταϊκά πάρκα. Το Bloomberg έχει αναδείξει το φαινόμενο με τις αρνητικές τιμές, το οποίο έχει καταστεί όλο και πιο συχνό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας την έλλειψη μεγάλων αποθηκευτικών συστημάτων μπαταριών για την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έπεσαν κάτω από -100 ευρώ/MWh σε όλη τη “γηραιά ήπειρο”, με χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Βέλγιο, όπου οι τιμές μειώθηκαν μέχρι -266 ευρώ/MWh, την Ολλανδία με -189,90 ευρώ/MWh, και τη Γερμανία με -129,81 ευρώ/MWh.
Αυτές οι εξελίξεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας υπογραμμίζουν όχι μόνο τη μεταβαλλόμενη φύση της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και τη σημασία που έχει η μετάβαση προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η ανάγκη για καλύτερες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας για την αποφυγή τέτοιων ακραίων φαινομένων στο μέλλον.